®

- en båtreise du aldri glemmer


Annonsere

Kontakt

Om

Velkommen til Telemark

 

 - det vakreste fylke i Norge!

FaktaGuide

Kommuner

Skoler

Offentlig Transport

Overnatte

Telemarkskanalen

Museer

Severdigheter

Sport

Lån og Finans

Værmelding


Produkter- og

Tjenester i Telemark

Aktiviteter og Events

Bank og Forsikring

Bilforhandlere

Bilverksted

* Bildeler og bilutstyr

Bobiler

Campingvogner

Boligleverandører

Byggevarer

Båtforhandlere

* Båtopplag

* Båtverksted

* Brygger

* Undervannsarbeid

Eiendomsmeglere

Elektro

* Data

* Tele

Entrepenører

* Transporttjenester

Finasiering og Lån

Galleri

Hus og Hage

Hytteleverandører

Håndverkere

* Blikkenslagere

* Glassmestere

* Malere

* Murere

* Snekkere

Interiør og Møbler

* Garderobe

Kjøkken og Baderom

Kjøpesenter

Media og Reklame

Offentlig Transport

* Buss-Båt-Fly-Taxi

Overnatting

* Hotell / Camping

* Hytter / Appartment

Ovner og Peiser

* Fyringsolje og Ved

Reisebyrå

Reisearrangører

Shopping

Sikkerhet og Alarmer

Spisesteder

Tjenester

* Advokater

* Barnehager

* Flyttebyrå

* Regnskap

Trening og Helse

Undervannsarbeid

VVS

* Inneklima

* Rørleggere

* VarmepumperBruk pengene riktig

- SHOP billig!

 


 

Skien Kommune

 

LokalGuiden for Skien

Aktiviteter og Events

Bank og Forsikring

Bilforhandlere

Bilverksted - Utstyr

Bobiler og Campingvogner

Bolig og Hytteleverandører

Byggevarer

 

Båtforhandlere

Data / Elektro / Tele

Eiendomsmeglere

Entrepenører

Garderobe

Glassmestere

Hus og Hage

 

Håndverkere

Interiør og Møbler

Jakt og Fiske

Kjøkken og Baderom

Klær og Sko

Overnatting

Ovner og Peiser

Reisebyrå og Reiseselskap

Shopping

Sikkerhet og Alarmer

Spisesteder og Puber

Sportsutstyr

Tjenester

Trening og Helse

Varmepumper

V V S


Næringslivet i Skien er kommunens og lokalsamfunnets bærekraft. Uten et aktivt, sterkt og variert næringsliv stopper alt - men Skien stopper ikke!

 

Her finnes alt av det som er nødvendig for byens utvikling og velstand.


 

SKIEN

KOMMUNE

Hjemmeside

Skien er "hovedstaden" i Telemark (skrivemåte fram til 1814 var Scheen), og er fylkets største by med over 50' innbyggere og et areal på 779 kv. km. Skien grenser i nord til Sauherad og Kongsberg, i øst til Siljan, i sør til Porsgrunn og Bamble,

og i vest til Drangedal og Nome. Skien er en del av det området som kalles Grenland.

Ved senere arkeologiske utgravinger i sentrum av byen ble det konstatert at den tidligere tidfastsettingen var ca. 400 år feil og Skien feiret i år 2000 sitt 1000-års jubileum som by. Byen er derved en av Norges eldste. Skien "oppsto" i tilknytning til Gimsøy Kloster som ble grunnlagt her ca. år 1110 på Klosterøya. Grunnlager for Skien  var sagbruk og trelasthandel fra tidlig 1500-tallet. Skiensvassdraget ble ferdig utbygd i 1861 og var noe som ga grunnlag for ytterligere vekst. I 1873 startet Union Brug sin treforedling på Klosterøya, en virksomhet som inngikk i konsernet Norske Skog og hvor det produseres avis- og bokpapir for eksport til hele verden. Union Bruk i Skien ble lagt ned i 2009.

 

Skien er utgangspunktet for Telemarkskanalen, som går fra Skien til Dalen i Telemark. Her traffikerer (eller som det heter på sjømannsvis) seiler den nostalgiske båten "Victoria", og båtene «Henrik Ibsen» og den noe nyere «Telemarken». 

 

Telemarkskanalen er et fantastisk fint, og et meget populært område for mange turister fra både inn- og utland som enten tar turen på kanalen med "Victoria" eller benytter sine egne seil- og motorbåter.

Telemarkskanalen sto ferdig i 1892 og ble da ute i Europa betegnet som et «åttende underverk». 500 mann hadde jobbet i 5 år med å sprenge seg vei gjennom fjellet. Med hele 18 slusekammer var veien banet fra Skien og inn til urnorske Dalen, en seilas på 105 km og med en høydeforskjell på 72 meter. Kanalen ble kalt «hurtigruten» mellom Østlandet og Vestlandet og var den viktigste ferdselsåren mellom øvre og nedre deler av Telemark for folk, buskap, varer og tømmer. I Telemarkskanalen sluses det fortsatt med håndkraft på samme måte som for over 100 år siden.

Vi anbefaler alle å ta en tur på den vakre Telemarkskanalen hvor man kan oppleve gammel kulturhistorie, et yrende folkeliv og nyte en fredfull ferd fra dekket på Victoria, eller oppleve kanalen ombord i egen båt på en ferietur uten stress.

Det er også mulig å padle i kanalen og dette er en fascinerende opplevelse. Skal du padle anbefales for familier strekningen fra Kviteseid til Ulefoss.

 

 

Skien som er Henrik Ibsen's fødeby har mye å tilby sine innbyggere og sine besøkende. Her finnes Travbane (med travkjøring hver torsdag og V75-løp), Idrettshaller (Skien Fritidspark, Gulsethallen m.fl.), Ibsenhuset som er byens "storstue"med en teatersal hvor det er plass til over 800 mennesker, og hvor det bl.a. arrangeres foaje-konserter hver lørdag formiddag hele året, Brekkeparken (Tulipanparken) i Skien hvor det i tillegg til et tusentall tulipaner også er bygd opp områder med

gammel hus-kultur fra 17-1800-tallet, Museer, Skien Kirke som virkelig er verd å se (eneste i Norge med 2 spir), eliteserielaget ODD (har 12 norgesmesterskap), et trivelig uteliv og mye, mye mer. Skien har sin egen flyplass på Skien Lufthavn Geiteryggen med flyforbindelse bl.a. til vestlandet. Telemark fylkesadministrasjon er lokalisert i Skien. Skien har fine naturomgivelser med merkede turstier og muligheter for aktivt friluftsliv og mange aktiviteter. I Bryggevannet i sentrum kan du til og med fiske laks. Det finnes glassvinduer i fossen i sentrum, der du kan se laksen på vei opp laksetrappene. Skien sentrum. Det er gode shoppingmuligheter i Skien.

Skien kirke. Kilde: Bitjungle

 

Kilde: Odd Grenland

Polfareren Hjalmar Johansen var fra Skien, og han var med på å stifte Idrætsforeningen Odd. Norges eldste eksisterende fotballklubb, Odd Grenland, er en del av denne idrettsforeningen.

Kilde: Skien kommune

 

Henrik Ibsen

Ibsens første femten leveår i Skien var en klassereise fra velstand til fattigdom. Inntil forsommeren 1834 var familien Ibsen en av Skiens mest velstående. Men i løpet av bare ett år, som begynte brått med myndighetenes stengning av den store brennevinskjelen, ble familien fullstendig ribbet og kastet ut i fattigdom.

 

Henrik Ibsen ble født i Skien den 20. mars 1828. Faren hans, Knud, var kjøpmann og brennerieier. I mange år var han en av Skiens største skatteytere.

Ibsens første femten leveår i Skien var en klassereise fra velstand til fattigdom.

 

I 1833 kjøpte Knud Ibsen gården Venstøp som et sommersted for familien. Da han bare to år senere mistet både formuen og levebrødet sitt., måtte familien flyttet fra byen og ut til Venstøp på helårsbasis.

Henrik Ibsen bodde på Venstøp fra han var 7 til han var 15 år gammel. Kildene forteller at han var en gutt som likte å leke for seg selv, men som også spilte dukketeater og tryllet for ungene i nabolaget. Etter konfirmasjonen reiste 15-åringen Henrik til Grimstad for å bli apotekerlærling. Han besøkte kun Skien en gang til i løpet av livet.

I dag utgjør Venstøp-gården Henrik Ibsens Museum, et sted der man kan oppleve Ibsens barndom med alle sanser.

Kilde: visittelemark

 

Foto: Bitlungle. Skien sentrum sett fra nedre havn

 (Se flere bilder fra Skien her)

      Kartkilde: Statens Kartverk

 

 - startstedet for din drømmeferie
AltomLondon.no 

FaktaGuide

Kommuner i Telemark

Skoler

Offentlig Transport

Overnatte

Telemarkskanalen®

Museer 

Severdigheter

Sport

Værmelding

 

  

  

TelemarkFylke.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot leverandører innen aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser i kilder. TelemarkFylke.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. TelemarkFylke.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og wikipediafoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på TelemarkFylke.no er beskyttet med opphavsrett ©