®

- en båtreise du aldri glemmer

Annonsere

Velkommen til Telemark

- det vakreste fylke i Norge!

FaktaGuide

Gallerier

Gallerier i Tinn

Portrett av Roald Amundsen selges for kunde

Portrett av polfareren Roald Amundsen. Dette er et unikt og originalt kunstverk som er datert 1908. Det er en kulltegning i brunaktig farge som fremstiller Amundsen i dress og slips. Signert av kunstneren/portrettøren, og det har en tilleggssignatur/påskrift som kan være Amundsen's egen, men dette er noe usikkert. Størrelsen på portrettet er: H 100 x B 70 cm. Portrettet er ikke taksert av eksperter, men det er vurdert av kjenneretil budprisen. Bud over 95.000.- vil bli vurdert. (Beklager litt uskarpt foto). Kontakt

Museum i Tinn

Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork

Rjukanfossen la grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjonen i 1911. Stasjonen er nå et industriarbeidermuseum der en kan se utstillinger om dagliglivet på Rjukan, industriutviklingen, den spennende krigshistorien med "kampen om tungtvannet" og den imponerende maskinhallen hvor man kan få demonstrert et minikraftverk. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork forteller historien om industriutbygging bygd på vannkraft.

Tinn museum

Tinn museum ligger på Rjukan. Byen er tufta på storindustrien, men museet tar for seg det gamle bondesamfunnet. På dette fine museet kan du bl.a. studere bygningshistorie fra før Svartedauden og fram til 1900. Bygningane viser ulike utviklingstrin og de sosiale forskjeller, se stavkirkeportaler, en tekstilsamling, materiell fra krigens dager, gamle trykk og tegninger og utstyr og inventar fra det gamle bondesamfunnet.

Severdigheter i Tinn

Krossobanen Rjukan

Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulær trafikk. Krossobanen var den første kabelbanen i Nord-Europa. Den ble bygd i 1928 som en gave frå Norsk Hydro. Du finner den på Rjukan - bare vel 1 km vest for sentrum av byen. I løpet av ca 4½ minutt befordrer banen deg fra nedre stasjon Krosso - som ligger på 403 m - til øvre stasjon Gvepseborg - som ligger 886 meter over havet. Utsikten under turen er bare enestående - og går du noen trappetrinn opp til utsiktsplattformen på øvre stasjon - ja da blir

utsikten enda mer formidabel. Hele Vestfjordalen, Gaustatoppen, Gausdalen og områdene for tungtvanns-sabotasjen på Vemork, ligger innenfor ditt synsfelt. Og når du først har kommet deg opp til Gvepseborg - ligger også Europas største nasjonalpark - Hardangervidda - rett foran dine føtter. Kilde: Krossobanen

Kraftledningsveien 1, 3660 Rjukan * Tlf.: 35 09 00 27 * Hjemmeside

Rjukanbanen

Kilde: Wikipedia/Jernbanemuseet

Da Rjukanbanen som transportåre stod ferdig i 1909, var den en nødvendig forutsetning for å frakte kunstgjødsel fra Rjukan og ut til verdensmarkedet. I dag er Rjukanbanen det viktigste enkeltobjekt i Riksantikvarens forslag om å få industristedet Rjukan på Verdensarvlista. Rjukanbanen, eller Vestfjorddalsbanen som den opprinnelig het, er jernbanestrekningen fra Mæl til Rjukan. Hele strekningen ligger i Vestfjorddalen i Telemark.

Enkelte ganger inkluderes også Tinnosbanen fra Tinnoset til Notodden. Enkelte inkluderer i tillegg den 30 kilometer lange strekningen over Tinnsjøen som gikk med jernbaneferge. Slik kan man si at Rjukanbanen utgjør hele transportstrekningen fra Rjukan til Notodden. Sammen med vannveien Notodden - Skien, dannet Rjukanbanen fra åpningen 9. august 1909 en sammenhengende transportlinje på 130 kilometer.

Rjukanbanen ble bygget i forbindelse med Norsk Hydro sine store fabrikkprosjekter på Rjukan, og den var Norges første normalsporede, elektriske jernbane. Rjukanbanen vil for alltid være knyttet til den moderne industriens inntog i Norge, men også til norsk krigshistorie. Kampen om tungtvannet under den andre verdenskrig ble avsluttet da norske sabotører senket dampferga «Hydro» på 430 meters dyp på Tinnsjøen 20. februar 1944. Kilde: Wikipedia

- startstedet for din drømmeferie

AltomLondon.no

FaktaGuide

Kommuner i Telemark

Skoler

Overnatte

Telemarkskanalen®

Værmelding

TelemarkFylke.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot leverandører innen aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser i kilder. TelemarkFylke.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. TelemarkFylke.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og wikipediafoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på TelemarkFylke.no er beskyttet med opphavsrett ©