Formål
Målet med prosjektet er å få en tydeligere og mer forutsigbar kulturmiljøforvaltning som ivaretar den viktigste kulturarven vår, og legger til rette for bærekraftig utvikling i områder hvor man ønsker vekst. Dette skal gjøres ved å kartlegge kulturmiljøer og landskap av nasjonal interesse i fylket, som skal inngå i en fremtidig samlet nasjonal oversikt hos Riksantikvaren.
En slik kartlegging vil gi oss en fullstendig oversikt over hvilke områder det må tas særlige hensyn til i areal- og samfunnsplanleggingen. Oversikten vil være et nyttig prioriteringsverktøy som både gir økt effektivisering og kvalitet i forvaltningen
Prosjektet skal:
- Etablere et kunnskapsgrunnlag for arealplanlegging og kulturmiljøforvaltning
- Lage et prioriteringsverktøy for videre arealutvikling, forvaltning og videreutvikling av kulturmiljøverdier
- Skape forutsigbarhet for utbyggere og andre utviklingsaktører
Samarbeidsprosjekt
Alle kommunene i Telemark er invitert med som bidragsytere i prosjektet, og får en viktig oppgave i å foreslå hvilke av deres kulturmiljøer og landskap som kan ha nasjonal verdi, og hvordan områdene bør avgrenses.
Kartleggingsbehovet er størst i tidligere Telemark, etter som Vestfold fylkeskommune, i samarbeid med kommunene, kartla nasjonalt viktige kulturmiljøer og landskap i Vestfold i forbindelse med utarbeidelsen og senere revideringen av Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA).
Fremdrift
Pilotprosjektet skal gjennom 2022 utarbeide rapporter som beskriver og begrunner de aktuelle kulturmiljøene og landskapene i fylket. Rapportene leveres til Riksantikvaren, som bearbeider og ferdigstiller fagrapportene. Disse blir sendt på høring til fylkeskommunen og kommunene i september
Riksantikvaren skal etter planen vedta hvilke kulturmiljøer og landskap som skal inngå i den nasjonale oversikten i desember. Kommunenes og fylkeskommunens lokalkunnskap og synspunkter vil veie tungt i vurderingen. Det er satt av både nasjonale og regionale prosjektmidler til kartleggingsarbeidet som nå er i gang.