Vi har mange tiårs erfaring med kurs for voksne. De siste årene har vi hatt slike kurs både på dagtid og kveldstid.
Du kan søke hele året. Søker du før 1. mars kan du regne med plass hvis du har voksenrett. Informasjon om skolestart til søkere som har fått plass sendes normalt sett ut i slutten av juni. De som ikke har rett må normalt sett vente litt før de kan få svar om plass. Inntaket avsluttes 1. september.
Hvem kan søke?
Rett til voksenopplæring har de som fyller 19 år eller mer i søkeåret og som ikke har studie- eller yrkeskompetanse. Søkere som har fagbrev har påbyggingsrett. Hvis du ikke har rett, kan vi som regel allikevel tilby plass på ett eller flere fag, men det vil sjelden kunne avklares før rundt skolestart i midten av august.
Hvis du har fullført og bestått faget som elev tidligere, så kan du ikke bli elev på nytt. Vil du forbedre karakteren i et fag du har er bestått, må du melde deg opp til eksamen som privatist. Vi har ikke mulighet til å ta imot deg som bare ønsker å følge undervisningen uten å være elev. Dersom du ikke har vært elev i faget før, men kun har tatt det som privatist, kan du få plass.
Minoritetsspråklige bør ligge på nivå B1 for å få utbytte av undervisningen. Vi har innføringskurs i norsk for deg som trenger det. Da må du regne med å bruke litt lenger tid på å få studiekompetanse.
Det er også viktig å være klar over 5-årskravet til praksis/utdanning i 23/5-regelen. Hvis du har godkjent utenlandsk utdanning kan det hende du ikke er omfattet av 23/5-regelen. Se informasjon på Samordna opptak angående utenlandsk utdanning.
Undervisningen på voksenopplæringen
Antall fag
Vi tilbyr opplæring i de seks fagene som kreves etter 23/5-regelen (norsk, engelsk, matematikk, historie, naturfag og samfunnskunnskap). Hvis du har gått videregående skole tidligere, kan det hende at du trenger færre fag. Arbeidsmengden på voksenopplæringen er stor. Vi anbefaler å ikke ta mer enn fire fag per skoleår på dagtid, og maksimalt tre fag hvis du går på kveldsundervisningen.
Er du minoritetsspråklig og synes både norsk og engelsk er vanskelig, kan to fag per år være nok.
Tidspunkt
Kveldsundervisningen foregår fra kl. 17 til ca. 21 fra mandag til torsdag. På dagtid foregår undervisningen vanligvis mandag-torsdag i tidsrommet 08.00-15.30.
Undervisningen
På Skien vgs tilbys alle fag som klasseromsundervisning. Det betyr at du må møte fysisk til undervisningen. Notodden VO tilbyr nettundervisning.
Vurdering
I alle fag gis det standpunktkarakter. I tillegg kan man kan trekkes ut til skriftlige og muntlige eksamener. For de elevene som tar norsk er eksamen i norsk hovedmål skriftlig obligatorisk.
Frammøte
For å kunne få standpunktkarakter må man møte til undervisningen og delta aktivt. Deltakere som ikke møter, kan risikere å miste skoleplassen.
Lånekassen
Tar du fag på voksenopplæringen kan du søke studielån og stipend. Sjekk hos Lånekassen hvilke regler som gjelder.
Hvordan søke?
Alle søkere til voksenopplæringen må søke elektronisk. Du søker ved å gå inn på nettsiden VIGO. Papirsøknader vil ikke bli behandlet.
Fyll ut søknadsskjemaet nøyaktig og legg inn all nødvendig dokumentasjon. Dokumentasjon på tidligere utdanning og evt. gyldig opphold er det aller viktigste å laste opp. Utenlandsk utdanning må være dokumentert på norsk, dansk, svensk eller engelsk. Manglende dokumentasjon fører til at søknaden ikke kan behandles.
Søkere som har oppgitt et annet morsmål enn norsk, innkalles til kartleggingsprøve før kartleggingssamtale.
Alle søkere innkalles til kartleggingssamtale. I kartleggingssamtalen finner i sammen ut hvordan du best kan oppnå studiekompetanse.
Kontakt oss
Har du spørsmål om voksenopplæringen ved Skien videregående og ønsker å komme i kontakt med oss?
Sentralbordet vårt er åpent mandag til torsdag fra kl 11:00 til 14:00.
Tlf: 905 98 497
Eller send oss en epost: skien.vgs@telemarkfylke.no