Ofte stilte spørsmål

Hensikten med denne siden er svare på de henvendelser og spørsmål vi ofte får. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på her kan du ringe tannklinikken din.

Dine rettigheter

Kan jeg få time på en offentlig tannklinikk?

Alle kan i utgangspunktet få time hos oss, men det avhenger av kapasiteten på den enkelte klinikken. Vi er pålagt å priotere grupper som etter loven har rett til gratis eller billigere tannbehandling. Ring tannklinikken for å høre om vi har ledige timer til deg. 

Her finner du kontaktinformasjon til alle våre klinikker.

Her kan du se priser for voksne betalende pasienter.

Her kan du se hvem som har rett til gratis tannbehandling.

Kan jeg få dekket reisen til tannlegetimen?

Du kan ha rett til å få dekket reisen, se informasjon om dekning av reiseutgifter her.

Kan jeg få utskrift av journalen min?

Ja, du kan få utskrift av hele journalen din eller deler av den. Ta kontakt med tannklinikken din. Du kan lese mer om dine rettigheter her.

Timeavtaler

Hvor ofte får jeg eller barnet mitt timeinnkalling?

Vi pleier å invitere deg til tannlegekontroll hvert andre år hvis det ikke er behov for hyppigere besøk.

Hvor ofte du bør ha time, varierer fra person til person. Det kan det være hyppige avtaler som for eksempel 1-2 uker, annenhver måned, eller variere opp til 24 måneder. 

Hvis det har gått lang tid uten at du eller barnet ditt har fått innkalling, ta kontakt med tannklinikken din. Dette er ekstra viktig hvis du har flyttet til vårt fylke nylig eller har byttet adresse .

Kan jeg endre time via e-post? 

For å beskytte dine personlige helseopplysninger, kan vi dessverre ikke tillate endringer av time via e-post, siden e-post ikke er en trygg kanal. For å endre timen din, ber vi deg derfor ringe tannklinikken. Hvis du ikke kan møte opp, bør du ringe oss så fort du kan. Ta gjerne en titt på informasjonen under . Se også «Har du glemt timen?»

Hvor mange kan følge til timen?

Vi ønsker at bare én person følger deg til timen. 

Hvordan får jeg time hos reguleringstannlege?

Det er tannlegen eller tannpleieren som vurderer behov for kjeveortopedisk behandling og henviser deg til en spesialist. Når du mottar henvisning, kontakter du selv den kjeveortopeden du ønsker å gå til. Se mer informasjon på vår nettside om tannregulering (kjeveortopedi).

Etter tannbehandling

Er det normalt med ising i tennene etter tannfylling?

Etter vi har lagt en fylling, kan du føle ising i tannen eller synes den er øm når du biter. Dette er helt normalt og varer bare en kort periode. Hvis du derimot merker at plagene ikke forbedrer seg, eller hvis du opplever kraftige smerter, bør du kontakte tannklinikken din umiddelbart.

Hva bør du være klar over etter bedøvelse?

Etter behandling forsvinner som regel bedøvelsen i løpet av 2-4 timer. Før den forsvinner, bør du være forsiktig med å spise og drikke. Du kan ubevisst bite deg i munnen eller brenne deg på varm mat og drikke fordi du kanskje ikke føler smerte. Vær forsiktig inntil bedøvelsen har gått helt ut.

Akutt hjelp

Hva er akutt?

Det kan være grunn til å ta kontakt for akutt behandling hvis du eller barnet ditt:

  • Har opplevd fall eller annen ulykke som har skadet tennene
  • Har fått hevelse eller en akutt betennelse, med eller uten smerter eller feber
  • Har sterke tannsmerter som ikek blir lindret med smertestillende medisiner

Se mer informasjon på våre nettsider om akutt hjelp.

Når skal akutt time bestilles?

Akutt time bestilles samme dag fra kl. 08.00. Se mer informasjon på våre nettsider om akutt hjelp.

Hva gjør jeg ved tannskader?

Ta raskt kontakt med tannklinikken din ved alle typer tannskader. Her kan du lese råd ved tannskader

 

Råd om tenner

Ising i tennene

Hva er ising?

Ising skyldes vanligvis at tannen ikke klarer å beskytte nerven fullstendig mot temperatursvingninger utenfra. Du kan oppleve ising dersom du spiser mat som er veldig varm eller kald, som iskrem eller kaffe. Sur eller søt mat og drikke kan også føre til ising. Noen ganger kan du føle at det iser i tennene når du puster inn kald luft.

Mulige årsaker til ising:

  • Syreskade. Syreholdig mat og drikke som sitrusfrukter, brus og juice kan fjerne deler av emaljen på tannen din. Tapt emalje kommer ikke tilbake, noe som fører til permanente skader på tennene dine.
  • Pusseskade. En for hard tannbørste, hard pusseteknikk eller bruk av tannkrem med mye slipemidler kan slite bort emalje- og tannbein, noe som gir permanente skader og blottlagt tannhals.
  • Hull i tannen.
  • Ødelagt krone eller fylling.
  • Sprekk i tannen.

Hva kan du gjøre?

  • Unngå mat og drikke med mye syre (som sitrusfrukter, brus og juice). Drikk vann når du er tørst.
  • Bruk fluortannkrem morgen og kveld. Fluor styrker tennene og gjør dem mindre følsomme.
  • Skyll munnen med fluorskyll eller ta fluortabletter daglig i tillegg til fluortannkrem.
  • Prøv tannkremer spesielt mot ising.
  • Bruk en myk tannbørste og puss tennene dine skånsomt.
  • Gjør det til en vane å variere hvor du begynner å pusse tennene dine. For eksempel, start iblant med innsiden av tennene i stedet for utsiden.

Når bør du kontakte tannlege?

  • Dersom du mistenker at isingen skyldes hull eller andre skade
  • Ved sterke smerter
  • Dersom du har vært plaget over lengre tid
  • Hvis du har prøvd å bytte til en tannkrem mot ising uten forbedring
Tannfrembrudd og tannfelling

Når får barnet sin første tann (melketenner)?

Hvilken tann som kommer først og når tannen kommer, varierer. Vanligvis kommer barnets første tann mellom 6 og 8 måneder. Hvis tannen ikke har kommet før barnet er rundt 1 år, er det fortsatt innenfor det som regnes som normalt.

Er det vondt å få melketenner?

Tannfrembrudd kan gi kløe og ubehag i munnen, noe som kan gjøre barnet urolig og irritert. Det er ikke uvanlig at barnet får lett feber og forstyrret nattesøvn. Å tygge på en bitering av gummi kan hjelpe til med å lindre kløen.

Hva er tannfelling?

Tannfelling er når barnet mister melketennene naturlig og disse blir erstattet av permanente tenner.

Når starter tannfellingen?

Tannfellingen begynner vanligvis når barnet er mellom 5 og 6 år. Fellingen skjer i to perioder. I den første perioden mister barnet totalt 8 tenner, 4 fortenner oppe og 4 nede. I den andre perioden mister de 12 tenner, inkludert hjørnetenner og jeksler. Rundt 12-13 års alder vil vanligvis alle 20 melketennene være felt. Det er også normalt at barnet kan være eldre enn dette.

Hvor mange tenner skal barnet miste/felle?

Barnet skal miste 20 melketenner.

Løs melketann, hva gjør jeg?

Dere kan selv vrikke og vri på tannen slik at den løsner og dermed faller ut raskere. De fleste tennene trenger ikke hjelp for å falle ut.

Dobbeltann, hva gjør jeg?

Det kan skje at en voksen tann kommer frem på for- eller baksiden av en melketann før melketannen har falt ut. Dette er normalt og løser seg vanligvis av seg selv. Du kan hjelpe til med å vrikke og vri på melketannen for å få den ut selv.

Når kommer første voksentann?

Første voksentann kommer vanligvis når barnet er 6 år gammel, men det er normalt med variasjon. Totalt skal det komme 28 voksentenner, samt 4 visdomstenner rundt 18 år. Det er ikke alle som får visdomstenner.

Du kan lese mer om visdomstenner under.

Du kan lese mer om tannfelling på helsenorge.no.

Visdomstenner

Vanligvis bryter det frem 4 visdomstenner i alderen fra 17 til 26 år, men det er ikke alle som får dem. Enkelte eller alle visdomstennene kan mangle, ligge fast i kjeven eller delvis komme frem i munnen. Undersøkelse og vurdering av visdomstennene er en del av den vanlige rutinekontrollen hos tannlegen.

Hva kan du gjøre ved frembrudd av visdomstenner?

  • Vær nøye med tannpussen rundt visdomstennene for å unngå opphopning av bakterier i tannkjøttslommene rundt tannen.
  • Bruk en tannbørste med et lite hode, som en solobørste. Disse kan kjøpes på apotek.
  • Ved ubehag, skyll med Flux Pro Klorhexidin, som kan kjøpes på apoteket uten resept. Skyll ikke med klorhexidin mer enn 2 uker i strekk.
  • Hvis ubehaget påvirker hverdagen din, kan du vurdere å ta smertestillende tabletter.
  • Hvis plagene fortsetter eller blir verre, ta kontakt med tannlegen din.

Når skal en visdomstann fjernes?

Hvis det ikke er noen tegn på symptomer eller sykdom, er det ingen grunn til å fjerne visdomstannen. Tannlegen din kan se på røntgenbilder om visdomstannen ligger i en god posisjon for å bryte frem. En visdomstandnkan ligge fast i kjeven uten å gjøre skade, og blir kun fjernet hvis den skaper problemer.

 

Tilbakevendende ubehag fra visdomstann?

God munnhygiene kan være vanskelig rundt en visdomstann som bare har kommet delvis opp i munnen. Dette kan føre til infeksjoner rundt tannen. Hvis du stadig har tilbakevendende infeksjoner rundt visdomstanden, kan det være best å fjerne tannen."

Publisert: 19.06.2020 Oppdatert: 08.02.2024 kl.11:03