Talekonkurransen - Ta ordet!

Vinneren Kim Jakob Magnussen med gjestetaler Ingeborg Senneset

Av:

Anne Stine Midtgarden

Publisert:

05.10.2022

Oppdatert:

05.10.2022 kl.14:22

I dagens samfunn har vi mange plattformer der man kan si sin mening og få oppmerksomhet. Men noe av det alle mest virkningsfulle er fortsatt en god tale. I dag var det duket for skolekonkurranse i «Ta ordet».  Elever i videregående skole over  hele landet konkurrerer om å holde den beste talen.

Fire klasser fra linja for påbygg til generell studiekompetanse og klassen for voksenopplæring har i høst jobbet med retorikk og talekunst, og hver klasse har så kåret en vinner. Disse fem klassevinnerne sto i dag på scenen i auditoriet i kampen om å bli skolens kandidat i konkurransen.

Tema for årets konkurranse er «Hjem». Det var tre gutter og to jenter som holdt hver sin flotte tale med ulike vinklinger. En engasjert sal fikk høre Emana holde en tale om konflikter i verden, Abd med en tale om hjemløshet, Kim Jakob om vold i hjemmet, Hallvard om Ukraina og Maria om selvbestemt abort. 

Så fikk elevene i klassene stemme fram vinneren. Og skolens vinner i «Ta ordet 2022» ble Kim Jakob Magnussen med sin personlige tale om fysisk og psykisk vold i hjemmet. I talen trakk han inn egne erfaringer samtidig som han formidlet fakta.

Journalist og forfatter, Ingeborg Senneset, innledet konkurransen med å fortelle om sin egen utvikling. Hun følte seg uviktig, men hadde mye viktig hun ville si, og hun turte etter hvert å ta ordet. I dag er Senneset en tydelig og uredd samfunnsdebattant på mange felt. 

Tidligere i dag ble også to av finalistene ntervjet på NRK Radio. Klippet kan høres her.

Alle skolevinnerne inviteres til en retorikkworkshop der det plukkes ut seks finalister. Finalen er i Universitetsaulaen i Bergen i november 2022. Vi ønsker Hjalmar Johansen videregående skole sin vinner, Kim Magnus Magnussen, lykke til i en flott og krevende konkurranse! 

Fire av finalistene

Abd

Emana

Hallvard

Kim Jakob