Medier og kommunikasjon

Vi lever i en medieverden som utvikler seg raskt. Uansett hva du har lyst til å jobbe med i framtiden, vil kompetansen du får med deg fra medier og kommunikasjon være nyttig.
Elever i vg2, fotostudio

Er medier og kommunikasjon noe for deg?

Du lærer

  • fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde
  • om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk
  • å utforme budskap, uttrykk og layout
  • bruk av form, farge, lys og lyd som virkemiddel
  • å videreutvikle din digitale kompetanse
  • teoretiske fag

Du bør være

  • kreativ og nysgjerrig
  • interessert i å lære om kommunikasjon og mediebruk
  • interessert i å formidle gjennom bilder, film, lyd og ord
  • opptatt av informasjonsteknologi og digitale medier

Du oppnår

  • studiekompetanse og kan ta høyere utdanning
Hvis du tar høyere utdanning, kan du blant annet bli
  • journalist, tekstforfatter eller innholdsprodusent
  • webdesigner, interaksjonsdesigner eller spilldesigner
  • lydtekniker, lyd- eller filmprodusent
  • kommunikasjonsrådgiver eller medie- og samfunnskonsulent
    Du kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Arbeidssteder kan være
  • aviser eller magasiner
  • reklamebyråer eller kommunikasjonsbyråer
  • produksjonsselskap eller mediebedrifter
  • offentlige bedrifter
Beskrivelsen er hentet fra vilbli.no

Dette er medier og kommunikasjon!

Ønsker du å ha en praktisk skolehverdag, der du kan utforske og utvikle dine kreative evner, samtidig som du får generell studiekompetanse? Da kan medier og kommunikasjon på Hjalmar Johansen vgs. være utdanningsløpet for deg!

Medier og kommunikasjon er et spennende utdanningsprogram som gir generell studiekompetanse.

Her får du utvikle evnen til å uttrykke deg, tenke kritisk, finne kreative løsninger, kommunisere, jobbe med ulike medier og utvikle samarbeids-evenene dine.

Dette gir kompetanse for fremtiden – uansett karrierevalg.

Medier og kommunikasjon er et programområde med mange muligheter. Her lærer du om foto, film, lyd, tekst, sosiale medier, nye teknologi og grafisk design.

Medieprodukter og medieproduksjoner finner du overalt hvor du snur deg, de gir oss nyheter, kunnskap og underholdning. Som elev på medier og kommunikasjon lærer du å forstå og bruke det mediesamfunnet vi lever i og du lærer mye om kildekritikk.

Hos oss vil du få jobbe praktisk med profesjonelt utstyr, og du vil jobbe med mange ulike type produksjoner. Du lærer å utforme budskap, velge riktig uttrykk, layout og hvilke virkemidler du kan bruke for å nå fram med budskapet ditt.

Vi bruker programvaren Adobe i våre produksjoner, som også er vanlig i mediebransjen.

Du leier en personlig bærbar pc mens du er elev på Hjalmar Johansen vgs hvor du jobber med de fleste produksjoner. Det er installert Adobe-programmene på alle maskinene. I tillegg har avdelingen, fra høsten 2021, en splitter ny datalab med 3 kraftige Mac’er. Her foregår de største produksjonene på medier og kommunikasjon.

Det er viktigere enn noen gang å ha digitale ferdigheter, og å være flink til å formidle og kommunisere, noe det er bruk for i de fleste yrker.

Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.

På medier og kommunikasjon får du:

  • en skolehverdag med mer praktisk arbeid
  • kompetanse for fremtiden
  • jobbe kreativt
  • lære å samarbeide med andre mennesker
  • utvikle deg selv

 

01

pp 02

pp 03

Felles programfag på MK

Ungdomsbedrift på media.

De felles programfagene gir deg et godt grunnlag for videre studier innenfor mediebransjen, enten du vil bli Norges nye filmskaper, fotograf, medieviter, designer, journalist, podkaster eller jobbe innenfor TV-bransjen. Det er en mengde gode høyskoler du kan gå videre på, disse finner du blant annet i Oslo, Drammen, Gjøvik, Lillehammer, Kristiansand og på Volda. Etter medier og kommunikasjon har du generell studiekompetanse og kan også gå videre til de aller fleste andre studier.

Medieuttrykk: 

På vg1, vg2 og vg3 har du fem timer medieuttrykk hvert skoleår. I dette faget lærer du det tekniske innenfor mediefagene: bruk av studioene, utstyr og praktisk opplæring i Adobe programmene. Du blir opplært i de visuelle virkemidler som komposisjontypografi og fargelære. Du lærer også å bruke retorikk for å fremme et budskap.  

Dette gjør deg i stand til å produsere ulike medieprodukter som fotografi, film, radio, hørespill, podkast, tv-produksjoner, tegneserier, medietekster, plakater, annonser og mye mer.  

Du lærer hele prosessen fra Ideen blir skapt til det ferdige produktet er produsert og publisert.  

Mediesamfunnet:  

På vg1, vg2 og vg3 har du fem timer med faget mediesamfunnet hvert skoleår. Kjernen i faget handler om at du skal lære å være en god deltaker i mediene. Og du skal få innsikt i hvordan mediene fungerer i dagens samfunnog du får kjennskap til hvilken makt mediene har.  

I faget Mediesamfunnet skal du få lære ting som er viktige for deg som menneske videre i livet; du skal lære å være kritisk og du skal lære å argumentere. Og ikke minst skal du lære å produsere ulike medietekster i ulike kanaler, innenfor markedskommunikasjon, informasjonsarbeid, journalistikk og underholdning. 

 

Valgfrie programfag på MK

Filminnspilling i studio

I tillegg til de obligatoriske fagene Medieuttrykk og Mediesamfunnet kan du velge flere ulike fordypningsfag på MK, her er en kort presentasjon av fagene. Fordypningsfagene er valgfrie fag hvor du velger et fag på vg2 og et eller to fag på vg3.
 

Valgfritt programfag Bilde:  

Velger du valgfritt programfag Bilde kan du velge om du vil fordype deg innen Foto eller Film.  

Film:

Velger du filmfordypning får du jobbe praktisk med kamera både i studio og på location. Du lærer hvordan man bygger opp en filmfortelling, hvordan man klipper og lydlegger, og å skape og bruke ulike effekter.   Vi er innom mange ulike sjangere, alt fra musikkvideo, fiksjonsfilm, dokumentar og reklame. Du kan selv velge å fordype deg i en bestemt sjanger eller jobbe med litt forskjellig. Du lærer å bruke redigeringsprogrammet Premiere Pro og kan i tillegg fordype deg i After Effects (effekter) eller Adobe Audition (lyd). I tillegg ser vi på film og lærer om forskjellige sjangre og filmkunstnere/regissører. 

Foto:   

Foto gir en fordypning innen mange av fotografiets uttrykksformer. Det blir gitt teoretisk opplæring og praktisk introduksjon til de ulike oppgaver som skal utføres. Det meste av skoletiden brukes til kreative prosesser som planlegging og utføring av fotoopptak i studio eller på location, og ferdigstilling av bilder for levering og presentasjon. Vi er innom mange ulike teknikker og sjangere innen fotografering.  En del oppgaver er obligatoriske, noen kan man velge imellom og i tillegg får man tid til å fordype deg i egne fotoprosjekter. Til oppgavene jobber vi med speilreflekskamera og Adobe Photoshop. Skolen har eget fotostudio, analogt mørkerom og kameraer som står til elevenes disposisjon. 

Valgfritt programfag Grafisk design:  

Grafisk design handler om å fortelle visuelle historier og det å kunne kommunisere ved hjelp av visuelle virkemidler. For å få til dette jobber elevene praktisk med ulike oppgaver, de får opplæring i programmene Adobe Indesign, Adobe Photoshop og Adobe Illustrator.  I tillegg lærer de om ulike visuelle virkemidler og når de skal bruke disse.  I løpet av året vil elevene også lære om hvordan en grafisk designer og illustratør jobber gjennom å se på høyskolene som tilbyr faget og ved å besøke bransjen.  Typiske oppgaver kan være logo, bokomslag, tegneserier, illustrasjoner, t-skjortedesign og fordypningsoppgaver innenfor det du selv er mest interessert i.  

Valgfritt programfag Mediespesialisering:  

I mediespesialiseringsfaget går vi i dybden på området du ønsker å fordype deg innenfor.  Hovedområdene er mediepraksis og kreativ utvikling. Her kan dere for eksempel være organiserte i bedrifter som tar oppdrag fra reelle kunder.  

Valgfritt programfag Medieutvikling:  

I medieutvikling fordyper dere dere i selvvalgte medier innenfor det dere er mest interessert i: foto, grafisk, film, animasjon, webdesign, lyd, sosiale medier og mye mer. Faget handler om Konsept og idéutvikling og Medieteknologi. Innenfor medieteknologi undersøker vi nyere medier som AR (augmentet reality) og VR (Virtual reality). Vi er kanskje innom prototypelaging med 3D-printing og vi finner ut hvordan man skaper et escape-room 

Valgfritt programfag Lyddesign:  

Velger du valgfritt programfag Lyddesign jobber du med fordypning innenfor den delen av lyd du er mest interessert i. Du får god opplæring i studioarbeid og teknikken bak en lydproduksjon. Områdene du kan fordype deg innenfor er blant annet podkast, radio, musikk og lydkunst 

Valgfritt programfag Tekst:  

Velger du valgfritt programfag Tekst jobber du med fordypning innenfor tekstarbeider.  Hovedområdene er innholdsproduksjon og publisering. Her samarbeider dere ofte med lokale aviser og får en grundig opplæring innenfor sjangre og målgrupper. Det er mulig å jobbe med et utvidet tekstbegrep som tegneserie og andre bildefortellinger.  

 

Sjekk hvor mye forskjellig du kan lære på MK!

På MK er elevene innom mange ulike medier. Filmene under viser en del av det vi jobber med.

Publisert: 19.06.2020 Oppdatert: 20.02.2024 kl.10:48