Hvorfor fullføre videregående som voksen?
Du står alltid sterkere på arbeidsmarkedet med fullført skolegang/formalisert kompetanse. Gjennom fylkeskommunen kan du gjøre ferdig videregående opplæring helt gratis.
Grip muligheten - det er aldri for seint!
- Du kan kombinere opplæringen med familie og jobb.
- Du fullfører videregående, og får fag- og svenneberv, yrkeskompetanse eller studiekompetanse for videre studier.
- Du kan ta opplæringen i en kombinasjon på dag, kveld og nettstudier.
- Du går i klasse sammen med andre voksne.
- Du kan bygge på din erfaring innenfor faget og få kortet ned behovet for opplæring.
Videregående opplæring for voksne er et gratis opplæringstilbud. Du kan søke om studiekompetanse, fag- eller svennebrev, eller yrkeskompetanse.
Hvem kan få tilbud om voksenopplæring?
Den nye opplæringsloven fra 1. august 2024 regulerer hvem som har rett til videregående opplæring for voksne. Voksenretten inntrer fra og med det året du fyller 19 år. Etter kapittel 5 har du rett til videregående opplæring for voksne fra og med det året du fyller 19 år.
Du kan ha rett på voksenopplæring dersom du:
- Har fullført grunnskoleopplæring eller tilsvarende opplæring, men ikke har studiekompetanse eller yrkeskompetanse
- Har fullført videregående opplæring i et annet land, men ikke fått godkjent opplæringen som studiekompetanse eller yrkeskompetanse i Norge
- Har oppnådd studiekompetanse eller yrkeskompetanse, har du rett til en ny sluttkompetanse innenfor et yrkesfaglig utdanningsprogram (rekvalifisering)
- Har bestått fag- og yrkesopplæring, har du rett til påbygging til generell studiekompetanse fra det året du fyller 19 år
- Oppfyller vilkårene for å bli formidlet til læretid i bedrift, har rett til læreplass. Dersom du ikke får tilbud om læreplass, har du rett til et annet opplæringstilbud som gir grunnlag for den sluttkompetansen du er tatt inn på.
Fylkeskommunen kan også gi opplæring til de som har brukt opp retten sin til videregående opplæring. Det forutsetter at vi har ledige plasser.
Du må ha registrert bostedsadresse i Telemark og ha gyldig oppholdstillatelse for å få opplæring hos oss.
Ungdomsrett?
Hvis du er under 25 år, men har ungdomsrett, kan du søke om å få gjort om ungdomsretten din til voksenrett.
For deg med annet morsmål enn norsk
For å klare å videregående opplæring bør du være god i norsk, både skriftlig og muntlig. Vi anbefaler derfor at du er på B1-nivå. Her kan du lese mer om de forskjellige nivåene. Kommunen du bor i tilbyr norskopplæring og du bør undersøke om du har rett til mer norskopplæring dersom du er usikker på norskkunnskapene dine.
Realkompetansevurdering
Realkompetanse er all kunnskap du har opparbeidet. Dette kan være gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonserfaring, fritidsaktiviteter eller på en annen måte.
Vestfold og Telemark fylkeskommune tilbyr gratis realkompetansevudering til personer som ønsker å bli realkompetansevurdert.
Du har rett til realkompetansevudering også om du ikke ønsker opplæring. Du kan søke om realkompetansevurdering her: www.vigo.no
Her kan du lese mer om realkompetansevudering.
Har du erfaring, men du har ikke formalisert erfaringen i fag eller svennebrev?
Ressurssenteret kan hjelpe deg med å finne veien fram til fagbrevet. Vestfold og Telemark fylkeskommune - Ulike veier frem til fag-/svennebrev (vtfk.no)'
Slik søker du
Digital søknad
Det er kun mulig å søke digitalt via www.vigo.no, velg "Videregående opplæring for voksne eller realkompetansevurdering". Du må logge deg på med MinID eller BankID. Se søkerveiledning her.
Velg ønsket sluttkompetanse i søknaden. Sluttkompetanse er studiekompetanse, fag-/svennebrev eller en yrkeskompetanse. Du kan også søke om opplæring, veiledning og realkompetanse.
Sjekk at skolegangen din er registrert i vigo, hvis noe mangler må du registrere det i søknaden din, se søkerveiledning. Husk også å registrere og dokumentere praksis og kurs. Dersom du ikke er norsk statsborger må du dokumentere at du har gyldig oppholdstillatelse i Norge. Du får svar på søknaden i din digitale postkasse.
Det er ingen søknadsfrist. Det betyr du kan søke hele året.
- 1.mars er veiledende søknadsfrist for opplæring som starter i august.
- 1.oktober er veiledende søknadsfrist for opplæring som starter i januar.
Svar på søknad
Etter at vi har mottatt søknaden din, tar vi kontakt dersom vi mangler informasjon eller dokumentasjon.
Du vil få svar på søknaden i din digitale postkasse.
Veiledning
Ressurssenteret tilbyr gratis, individuell rådgivning til voksne og ungdom over 19 år. Våre rådgivere hjelper deg med å lage en utdanningsplan og tilpasse opplæringen til ditt tempo og behov.
For å sette opp en time til rådgiver for en prat. Ta kontakt med oss på telefon: 35918600, eller send en mail til notodden.ressurs@telemarkfylke.no