Retningslinjer og eksamensreglement for eksamen
Eksamenskontoret har ansvar for å utarbeide og fastsette retningslinjer for eksamen i
Telemark, samt planlegging og gjennomføring av lokalt gitt eksamen for elever og privatister. Lokalt gitte eksamener er alle eksamener som ikke er laget av Utdanningsdirektoratet.
Dokumentene Retningslinjer for lokalt gitt eksamen og Eksamensreglement skal bidra til å sikre at lokalt gitt eksamen gjennomføres på en forsvarlig og lik måte i tråd med nasjonale og lokale forskrifter. Du bør sette seg godt inn i disse i forkant av eksamen.
Retningslinjer for lokalt gitt eksamen inneholder blant annet informasjon om skriftlig eksamen, muntlig og muntlig-praktisk eksamen, praktisk eksamen, tilrettelegging av eksamen, sensur og klage.
Eksamensreglement inneholder blant annet informasjon om gjennomføring av eksamen, brudd på reglene, juks eller forsøk på juks, eksamensresultater og klagerett.
Skriftlig eksamen for elever
Eksamen kan være med eller uten forberedelse
Ikke alle fag har forberedelsesdel. For fag som har forberedelsesdel, vil denne ligge tilgjengelig på kandidat.udir.no på forberedelsesdagen fra kl. 09.00. Skolen informerer om hvilke fag dette gjelder. Du har møteplikt på forberedelsesdagen.
Heldigital eksamen
I gjennomføringssystemet vil du få presentert oppgavene i et interaktivt oppgavesett i nettleseren din. Det betyr at det ikke er mulig å levere eksamensbesvarelsen på papir. Hele eksamensgjennomføringen foregår digitalt, med unntak av 2-delt eksamen.
2-delt eksamen
Noen eksamener er 2-delt. Dette gjelder matematikk, biologi 2, informasjonsteknologi 2, kjemi 2, fysikk 2, geofag 2, teknologi og forskningslære 2.
Del 1 i disse fagene leveres på papir.
Tekniske krav
Det er kun elev PC eller skolens PC som skal benyttes til eksamen for elever. Det er ikke lov å ha med privat PC på eksamen. Det er andre regler for privatister.
Skolen skal opplyse deg om tekniske krav og annen relevante informasjon for eksamensgjennomføringen.
Hodetelefoner/headset er obligatorisk på enkelte eksamener.
Hjelpemidler til skriftlig eksamen
Eksamen kan være med eller uten hjelpemidler
- Eksamen med begrenset tilgang til internett: Alle hjelpemidler er tillatt, med unntak av kommunikasjon og oversettelsesprogram. Her kan du lese hvilke nettbaserte hjelpemidler som er tillatt til eksamen.
- Todelt eksamen med begrenset tilgang til internett:
- Del 1 – Uten hjelpemidler. Kun skrivesaker, passer, linjal og vinkelmåler er tillatt.
- Del 2 – Alle hjelpemidler er tillatt, med unntak av kommunikasjon og oversettelsesprogram. Her kan du lese hvilke nettbaserte hjelpemidler som er tillatt til eksamen.
Juks
Hva er juks?
- Kommunisere med andre
- Samskriving, chat, publisering av tekst eller kommentarer på en nettside, og andre måter å utveksle informasjon med andre på er ikke tillatt.
- Bruk av andre hjelpemidler enn det som er tillatt i faget. Se informasjon hvilke hjelpemidler som er lov på eksamen.
- Du kan ikke bruke chatbot eller tilsvarende teknologi.
- Bruk av oversettelsesprogrammer
- I eksamen i norsk og andre språkfag skal sensor vurdere din språkkompetanse. Det er derfor forbudt å bruke oversettelsesprogrammer til eksamen, også programmer som kan benyttes uten tilgang til internett. I fremmedspråk skal du kun skrive svarene direkte inn i tekstboksen. Det er ikke tillat å kladde i et annet program for så å klippe og lime inn i tekstboksen. Det er juks å bruke andre metoder.
Det er viktig at du som skal ta eksamen kjenner retningslinjene for bruk av hjelpemidler, og at du vet hva som er konsekvensen av juks og forsøk på juks.
Hva er konsekvensene av å jukse på eksamen?
Konsekvensene av juks eller forsøk på juks er at du kan;
- få eksamen i faget annullert av rektor
- miste standpunktkarakteren i faget
- tidligst ta eksamen ett år etter
Du kan lese mer i Opplæringsforskrifta §9-42.
Muntlig og muntlig-praktisk eksamen for elever
Se oppsummering fra Udir.no om hvilke bestemmelser som gjelder for elever som skal opp til muntlig og muntlig-praktisk eksamen.
Melding om eksamen
Du vil få beskjed om eksamen i muntlige og muntlig-praktiske fag 48 timer før eksamen. Lørdager, søndager, høytidsdager, helligdager og andre fridager i skoleruta regnes ikke med.
Muntlig og muntlig-praktisk eksamen skal ha 24 timer forberedelse, med unntak for fagkoder innen musikk, dans og drama med muntlig-praktisk eksamensform. Disse kodene har 48 timers forberedelsestid.
Obligatorisk forberedelsesdag
Forberedelsesdagen er en obligatorisk skoledag hvor du på starten av dagen skal få oppgitt oppgave/tema/problemstilling.
Forberedelsestid og veiledning
På forberedelsesdagen har du rett på et pedagogisk tilbud, som betyr at du skal ha tilgang til skolens lokaler, kunne samarbeide med andre og ha tilgang til veiledning fra fagperson. Det er ønskelig, men ikke et krav, at din egen faglærer er veileder.
Fagpersonen skal gi veiledning på en slik måte at du som elev får mulighet til å se sammenhengen mellom oppgave/tema/problemstilling og læreplan.
Forberedelsesdagen skal forberede deg på utfordringer og oppgaver du møter på eksamen i faget, og gjøre deg i stand til å vise kompetansen din på en best mulig måte.
Det er du som elev, i samråd med fagperson, som velger hvordan eksamen skal starte. For noen elever kan det å ha regien på oppstart av eksamen med en presentasjon/innledning/framføring bidra til forutsigbarhet og trygge rammer, mens for andre elever passer det bedre å gå rett på fagsamtalen. Uansett hvilken inngang du velger, så er eksamenstiden inntil 30 minutter på muntlig eksamen og inntil 45 minutter på muntlig-praktisk eksamen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt på forberedelsesdagen. På forberedelsdagen får du vite hvilke hjelpemidler som er tillatt på eksamen.
Eksamensdagen
Muntlig eksamen
- Du avgjør selv om du vil starte eksamen med en presentasjon/innledning/framføring om oppgaven/temaet/problemstillingen eller om du vil starte fagsamtalen med en gang.
- Eksamenstiden er inntil 30 minutter uavhengig av om du har valgt å ha en presentasjon eller ikke.
- Hvis du har valgt å ha en presentasjon/innledning/framføring, skal den vare i maks. 1/3 av eksamenstiden.
Muntlig-praktisk eksamen
- Du avgjør selv om du vil starte eksamen med en presentasjon/innledning/framføring om oppgaven/temaet/problemstillingen eller om du vil starte fagsamtalen med en gang.
- Eksamenstiden er inntil 45 minutter uavhengig av om du har valgt å ha en presentasjon eller ikke.
- Hvis du har valgt å ha en presentasjon/innledning/framføring, skal den vare i maks. 1/3 av eksamenstiden.
- Muntlig-praktisk eksamen skal inneholde en eller flere praktiske øvelser. De praktiske øvelsene kan i noen fag foregå i samspill med andre. Det praktiske innslaget kan ta utgangspunkt i gjennomførte prosjekt, feltarbeid, spillsituasjon, elevøvelser, objektsamling, mappe etc.
Fagsamtale
- Målet med eksamensgjennomføringen er du skal få anledning til å vise kompetansen din i så stor del av faget som mulig ut fra eksamensformen.
- Spørsmålene sensorene stiller må derfor være av slik art at de gir deg muligheten til å vise bredest mulig kompetanse. En eksamen som bare prøver noen få kompetansemål, vil være i strid med dette prinsippet.
- Sensorene skal lete etter den kompetansen du har, og ikke lete etter det du ikke kan.
- Ved eksamensstart skal du få informasjon om rollefordelingen mellom sensor 1 (faglærer) og sensor 2 under fagsamtalen.
- Fagsamtalen ledes av sensor 1, mens sensor 2 skal ha en lyttende rolle og ta notater under fagsamtalen. Ved behov kan også sensor 2 stille spørsmål og delta i samtalen.
- I fagsamtalen skal du få utdypende spørsmål til oppgaven/temaet/problemstillingen din og/eller til den praktiske delen av eksamen.
Hjelpemidler på eksamensdagen
Til eksamen kan du ta med notater du har produsert på forberedelsesdagen. Notatene kan være digitale eller håndskrevne. Notatene kan benyttes under hele eksamenstiden. Det er ikke tillatt å kommunisere med andre under selve eksamen.
Det er ingen formelle krav til hvordan notatene skal utformes, men de bør utformes på en slik måte at det er mulig for deg å vise kompetanse uten direkte opplesning.
Du kan også, etter avtale med fagperson, ta med ulike hjelpemidler som er relevante for å gjennomføre en eventuell presentasjon/innlegg/framføring. Det kan være digital presentasjon, bilder, PowerPoint-presentasjon, lydfil, filmsnutt, gjenstander, grafer, lovverk eller lignende.
Offentliggjøring av eksamenskarakter
Karakteren skal settes umiddelbart etter hver elev og bør inneholde en muntlig begrunnelse. Kunngjøring av resultat kan skje umiddelbart etter en eksamensgjennomføring, eller når hele partiet har gjennomført sin eksamen.
Praktisk eksamen for elever
Praktisk eksamen består av en forberedelsesdag og en eksamensdag.
Forberedelsesdag
Forberedelsesdagen er en obligatorisk skoledag.
I forberedelsestiden skal du planlegge gjennomføringen av eksamen. Arbeidet som du gjør forberedelsesdagen vil være til god hjelp for hvordan du løser oppgaven på eksamensdagen.
Du får utlevert et tema eller en case/arbeidsoppdrag som har sammenheng med kompetansemålene som eksamensoppgaven tar utgangspunkt i. På skolen vil du få veiledning i inntil to timer, men ikke undervisning. Veiledningen skjer i felles klasse. Du vil få hjelp til å se muligheter og til å ta egne valg.
Vurderingsveiledningen til eksamen gjennomgås i veiledningstiden.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsen.
På forberedelsesdagen får du vite hvilke hjelpemidler som er tillatt på eksamen. Det vil også stå på eksamensoppgaven din.
Eksamensdagen
Eksamen vil være på inntil 5 timer. Det er variasjoner mellom fagene.
Eksamensoppgaven har en tydelig sammenheng med temaet/casen/oppdraget du arbeider med på forberedelsesdagen.
Spesielt for tverrfaglig praktisk eksamen
I en tverrfaglig praktisk eksamen er det viktig å se sammenhengen mellom fagene. Oppgaven tar utgangspunkt i sentrale kompetansemål fra alle de felles programfagene. Dette betyr ikke at alle fagene trenger å prøves like mye. I de fleste fag med tverrfaglig praktisk eksamen er sensorene til stede på eksamensdagen, og kan snakke med deg underveis. Det er kun produksjonen/arbeidet/oppdraget fra eksamen som skal vurderes, ikke arbeid i/fra forberedelsen.
Offentliggjøring av eksamenskarakter
Karakteren skal settes umiddelbart etter hver elev og bør inneholde en muntlig begrunnelse. Kunngjøring av resultat kan skje umiddelbart etter en eksamensgjennomføring, eller når hele partiet har gjennomført sin eksamen.
Eksamensveiledninger
Skriftlig eksamen
Det er laget eksamensveiledninger i flere fag til skriftlig eksamen, som gir deg informasjon om hva det legges vekt på for å oppnå de forskjellige karakterene. Du vil også kunne finne tidligere gitte eksamensoppgaver. Noen oppgaver er passordbeskyttet. Passordet er Eksamen
Eksamensveiledninger og tidligere gitte eksamensoppgaver
Muntlig og muntlig-praktisk eksamen
Det er utarbeidet eksamensveiledninger for muntlig og muntlig-praktisk eksamen i noen fag. Det vil lages flere eksamensveiledninger i kommende perioder. Eksamensveiledningene beskriver rammer for eksamen og forslag til vurderingskriterier i det enkelte fag.
Eksamensveiledningene er under revidering.
Eksamensveiledning samfunnskunnskap, SAK1001
Eksamensveiledning norsk, NOR1263
Eksamensveiledning norsk, NOR1269 og NOR1272
Eksamensveiledning engelsk, ENG1008 og ENG1010
Eksamensveiledning matematikk 1P
Eksamensveiledning matematikk 1T
Praktisk eksamen
Eksamensveiledning til praktisk eksamen vil bli delt ut sammen med forberedelsen til eksamen.