Enklere å ta fagbrev for voksne

Fire kvinner står foran en vegg med blomstrede tapet.
Seniorrådgiver OKOS May Lill Asprusten, Torill Gulløy, daglig leder OKOS, Malin Stubb-Olsen lærling, og Lena Strøm, faglig leder Bamble kommune

Publisert:

11.11.2024

Oppdatert:

11.11.2024 kl.10:20

En ny opplæringsmodell skal gjøre det enklere for voksne å ta fagbrev. Malin Stubb-Olsen er førstemann ut innenfor helsearbeiderfaget.

Modulstrukturert opplæring (MVOV) er en fleksibel og tilpasset opplæring for voksne som ønsker å ta fagbrev. Opplæringen skal bygge på den kompetansen den enkelte har, slik at veien til fagbrev blir mer effektiv. Det er deltakerens ønskede sluttkompetanse som skal være styrende for måten opplæringen organiseres på.

Den vanlige modellen for å ta et fagbrev er å gå to år på skole pluss to år som lærling i bedrift. I MVOV kan det gå kortere tid før du begynner som lærling, særlig hvis du allerede har erfaring innen yrket. Opplæringen er delt opp i moduler, som er satt sammen av innhold fra flere fag. Om du har erfaring fra yrket, kan dette være med på å korte ned tiden det tar for deg å ta fagbrevet. 

Individuell tilpasning

I den nye modellen er utgangspunktet den kompetansen kandidaten allerede har. Gjennom realkompetansevurderingen vurderes det om den formelle, uformelle og ikke-formelle kompetanse den enkelte har kan godkjennes som likeverdig med kompetansen fra videregående opplæring. 


Man kan få godkjent hele eller deler moduler, og resultatet legges til grunn for restopplæring.

opplæring 2.jpg
Deltakere i modul helsearbeiderfaget som er inne til teoriopplæring sammen med lærere Nina Andresen foran til høyre og Anita Nordhammer nr. tre foran fra høyre.

I eget tempo

Opplæringen består av tre til fem moduler, som er spisset inn mot det fagbrevet du skal ta. For å ta fagprøven må du bestå alle modulene og en teorieksamen først. Du kan ta modulene i ditt eget tempo. Du har ikke fellesfag slik som for eksempel engelsk og matematikk. 

Det er 13 lærefag som er godkjent for modulstrukturert opplæring. I Telemark har vi igangsatt modellen innen helsearbeidefaget, kokkfaget, salgsfaget og logistikkfaget. Hovedarenaen for opplæringen skal foregå i bedrift, men med påfyll av teori underveis i opplæringsløpet. 2. september startet opplæringen i helsearbeiderfaget og den første lærekontrakten er nå tegnet med Malin Stubb-Olsen i Bamble kommune. Flere er ute i praksis og noen venter på praksisplass eller på å tegne lærekontrakt.

Noe for deg?

Høres dette ut som noe for deg? Ta kontakt med våre to veiledningssentre som du finner å Skogmo videregående eller Notodden videregående skole. Ta kontakt mellom kl 09:00 og 14:00 på telefon 35917015 eller på e-post:

jan.auensen@telemarkfylke.no Skogmo vgs.
kjerstin.s.jonassen@telemarkfylke.no Skogmo vgs.


lars.halvor.simones@telemarkfylke.no Notodden vgs.
torodd.moen@telemarkfylke.no Notodden vgs.