Vant gjev pris og en million kroner

To menn og to damer som smiler mot kamera. En av mennene holder en blomsterbukett, en av kvinnene holder et innrammet diplom.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel overrakte prisen til stolte representanter fra Fagskolen Vestfold og Telemark. Fra venstre: Jens Christian Thysted, rådgiver, Oddmund Hoel, forsknings- og høyere utdanningsminister, Ina Camilla Lauvli Engan, utviklingsleder, Marit Hagen Øygarden, prosjekteier og rektor. Foto: Edvard Nøkleby Rokkan, Norsk Fotofagskole for HK-dir.

Av:

Hege Gulseth

Publisert:

15.11.2024

Oppdatert:

18.11.2024 kl.15:29

Fagskolen i Vestfold og Telemark har samarbeidet med bransjen om å lage en utdanning for håndtering av farlig avfall. Slik blir det pris av.

- Denne prisen henger høyt og er en viktig anerkjennelse for jobben vi gjør. Jeg er utrolig glad og stolt, sier Marit Hagen Øygarden, rektor ved Fagskolen Vestfold og Telemark.

Skolen er tildelt utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning 2024. Det innebærer en pengepremie på en million kroner.

Landets første

Utmerkelsen deles ut av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og er en anerkjennelse av fagskolens spesialiserte utdanning i håndtering av farlig avfall og miljøgifter, utviklet i nært samarbeid med Norsk Forening for Farlig Avfall (NFFA).

Utdannelsen er den første i sitt slag her til lands og er et svar på det store kompetansebehovet i avfalls- og gjenvinningsbransjen som sysselsetter 11.000 personer.

- Opplæringen er tilpasset bransjens reelle behov, forteller Mari Hagen Øygarden.

Prisen ble delt ut på Fagskolekonferansen i Trondheim torsdag.

Vil utvide

Juryen mener utdanningen er et forbilledlig eksempel på kvalitet og relevans i yrkesfaglig utdanning.

«Utdanningen kombinerer digital og fysisk opplæring i en hybridmodell som imøtekommer moderne krav til fleksibilitet og kvalitet,» heter det i juryens uttalelse.

Utdanningen inkluderer både realkompetansevurderinger og ekskursjoner, noe som sikrer arbeidslivsrelevans og en fleksibilitet til å nå ut til en bred målgruppe i avfallsbransjen. 

Prisvinnerprosjektet markerer en viktig milepæl for Fagskolen i Vestfold og Telemark, og skolen planlegger nå å utvide tilbudet til en høyere fagskolegrad (120 studiepoeng) for å dekke et enda bredere kompetansebehov i avfalls- og gjenvinningsbransjen. 

- Prisen gir oss motivasjon til å fortsette å tilby praktisk, arbeidslivsrelevant utdanning som sikrer våre studenters faglige og personlige utvikling, sier Hagen Øygarden.