Eggende påskefakta til høytiden

To skigåere på høyfjellet
Foto: Dag G. Nordsveen

Av:

Erling Servoll

Publisert:

03.04.2023

Oppdatert:

03.04.2023 kl.13:17

Våren er i anmarsj i landet, og folk gjør seg klare til å trekke til fjells for å nyte skareføre, påskesol, appelsiner og kvikk-lunsj. Og så skal vi pynte i gult, male egg og henge opp barnetegninger av påskeharen. VT+ tar tak i eggmalinga og serverer noen posjerte tall du gjerne kan bruke om du skal lage noen påskenøtter.

Vi kunne starta med høna, men velger egget. Egget legges av høna, før det kokes, stekes, posjeres eller piskes med olje til majones. Noen heldige egg noen enda heldigere egg er befruktet og får bli kyllinger, vil noen hevde får innholdet blåst ut før de males og henges opp på seljekvister med begynnende gåsunger i hus og hytter hver påske. Noen blir så fine at de gis muligheten til et nærsagt evig liv. Ikke ved at de pakkes ned sammen med øvrig pynt, men publisert på sosiale medier sammen med hjerter og påskeemojis. Visste du forresten at en helt vanlig smarttelefon har rundt seks egne påskeemojis, men da kommer alle smilefjes-, hjerte-, ski- og vær-emojis i tillegg

Egg er sentralt i mange påskeskikker i verden. Med påsken kommer sola og varmen, og høner som frøs i kalde, mørke hønsehus gjennom vinteren, fikk håpet tilbake og begynte å legge egg. Disse ble så umiddelbart brakt til torgs og bords Visste du at s'ene i disse ordene er rester av kasusbøying i norsk? Nærmere bestemt genitiv. og har vært en viktig del av påskefeiringen rundt om.

I Vestfold og Telemark har vi 220 000 verpehøns. Om de er gjennomsnittlige verpeglade og leverer 250 egg i året, kan vi forvente ca. 155 000 egg daglig fra hønene i Vestfold og Telemark til frokoster og dekorasjon.

Malte gule egg i kartong med emoiji-fjes

Foto: Roman Odintsov (Pexels.com)

La oss si at hver innbygger i fylket maler to egg hver til påskehøytiden. Det ville lagt beslag på 5 ½ dags eggproduksjon, altså alle eggene som legges i fylket fra du sitter i bilkø onsdag ettermiddag på vei til fjellet til du sitter i bilkø på vei ned igjen 2. påskedag.

Men eggene skal males også, og du trenger maling. Vi har heldigvis en betydelig malingsprodusent i fylket som kan bidra med det. Et egg som er 3,8 cm over midjen og 5,4 cm på høykant (om dere forstår) har en overflate på omtrent 41 cm2. Det blir 3500 m2 eggeskall på de drøyt 850 000 eggene som skal males. Da trenger vi etter malermesterens beregning 440 liter maling (eller 220 om du tror det holder med ett strøk). Neppe tilstrekkelig til å gi et utslag på Jotuns globale eller nasjonale omsetning.

Kanskje det er mye å forvente at hønene skal arbeide hele påsken for å pynte. Dessuten driver ikke voksne folk og maler egg. Det kan ungene gjøre. De blir kanskje ikke like fine, men det er en annen sak. La oss si at de 33 643 Det er like mange barneskolebarn som det var i Vestfold og Telemark i 2010, faktisk. Tallet har vært veldig stabilt de siste årene. barna i barneskolealder maler to egg og knuser ett på veien. Da klarer vi oss med 100 000 egg, eller 15 timer samlet eggproduksjon, og 34 liter maling til eggene som ikke knuste.

VT+ har også forsøkt å finne statistikk over påskeharebestanden og gjennomsnittlig verping uten å lykkes. Ikke engang ChatGPT er villig til å anslå påskeharebestanden i fylket. Dessverre har bøndene i fylket verken produsert mandler eller sukkerroer i år, så vi må se utover fylkets grenser for ingrediensene til påskemarsipan.


Emneord: