I Telemark er 2 % eller 240 km2 av det totale landarealet dyrket jord. Over 2/3 brukes til produksjon av grovfôr, 28 % til korn. Selv om Telemark er et viktig fylke for frukt og bær, går bare litt over 2 % av arealet til dette. (Fig. 1).
Figur 1. Antall og andel dekar per vekstgruppe og Telemark eller valgt kommune 2021. Kilde: Landbruksdirektoratet
74 % av fylkets fruktproduksjon kommer fra Midt-Telemark, og foredling og utvikling av fruktproduksjon er en viktig satsing i fruktbygda Gvarv. De drøyt 4 km2 avsatt til fruktproduksjon i Telemark utgjør hele 18 % av landets samla areal til frukt.
Husdyr
Det har skjedd store endringer innen jordbruket. For 50 år siden hadde de fleste bedrifter flere husdyrtyper og dyrket flere vekster. Mange landbruksbedrifter har nå sluttet helt med husdyr eller har bare en dyresort. Også innenfor planteproduksjon har det skjedd en spesialisering i retning av én eller få vekster.
I Telemark har det stort sett blitt færre og færre foretak som driver med husdyr, men det har likevel blitt flere husdyr. Det har feks. blitt 1400 flere ammekyr, 4500 flere slakta lam, 28 000 flere verpehøner, og 4600 flere slaktekyllinger siden 2010. I 2021 var det over 100 000 verpehøns og 225 000 slaktekyllinger i Telemark. Det var 1600 melkegeiter i fylket i 2021, 10,6 % flere enn i 2010. Men antallet purker har blitt redusert fra 1610 til 1436 i samme periode, en nedgang på 11 %. Halvparten av fylkets slaktekyllinger kommer fra Holte Gård i Drangedal og den andre halvparten kommer fra Midt-Telemark. Skien er størst på melkekyr og ammekyr, mens Porsgrunn er størst på purker. Kilde: Statsforvalteren.no
Nyttige kilder:
Arealbarometer for Vestfold og Telemark
Statistikk over omdisponering av dyrket og dyrkbar jord i Viken-fylkene
Foto ingressbilde: Aleksander Walmann Åsgården