Arbeidsplasser

Telemark har hatt en beskjeden vekst i antall arbeidsplasser siden 2016. Helse- og sosialtjenester er den største næringen i Telemark, hvor én av fire sysselsatte jobber. Samtidig har fylket en større andel arbeidsplasser innen industri enn landet som helhet.

Offentlig og privat sektor

I 2024 hadde 78 846 personer arbeidsplass i Telemark, 60 % i privat sektor og 40 % i offentlig sektor. Det var flest arbeidsplasser i Skien (27 034) og færrest i Siljan (492).

Fylket har hatt en relativ beskjeden vekst i antall arbeidsplasser de siste årene. Siden 2016 har antallet private arbeidsplasser i fylket økt med 4,5 %, langt lavere enn i landet som helhet der veksten har vært på 9,7 %. I offentlig sektor har antallet offentlige arbeidsplasser i fylket økt med 5,5 % siden 2016, mot 9,3 % i landet som helhet.  Kilde: SSB, tabell 13472. Velg sysselsatte etter arbeidssted.  

Figur 1 viser fordelingen mellom offentlige og private arbeidsplasser i fylket.

Figur 1. Antall sysselsatte i offentlig og privat sektor i Telemark eller per kommune i perioden 2016-2024. Kilde: SSB, tabell 13472

Arbeidsplasser i ulike næringer

Helse- og sosialtjenester er landets og fylkets klart største næring (fig. 2). Den er i tillegg en av fem næringsområder hvor Telemark har en høyere andel av sine arbeidsplasser enn landet som helhet. Hver fjerde sysselsatte med arbeidsplass i fylket arbeider innen helse- og sosialtjenestene. Det er en betydelig større andel av arbeidsstyrken enn i landet som helhet, hvor 21 % er sysselsatt i denne næringen. Industri er likevel den næringen som er sterkest overrepresentert i antall arbeidsplasser. Hele 10,9 % av arbeidsplassene i Telemark finnes i industrien, mot 7,6 % i hele landet. Fylket har også relativt mange arbeidsplasser i varehandelen, i bygge- og anleggsbransjen, og i undervisning. I de fleste andre næringer har Telemark en lavere andel av arbeidsplassene enn landsgjennomsnittet. Spesielt har vi færre arbeidsplasser innenfor IKT, finansiering og forsikring og teknisk tjenesteyting og eiendomsdrift og bergverksdrift.

Figur 2. Andel sysselsatte i Telemarks fem største næringer (målt i antall arbeidsplasser). Fylket og landet, 2024. Kilde: SSB, tabell 13470.

Figur 3 viser at næringssammensetningen varierer fra kommune til kommune. Helse- og sosialtjenester er en viktig næring i alle kommuner, selv om mange av arbeidsplassene er knyttet til sykehusene. Det er en del store industribedrifter konsentrert i Grenland, men vi har industri i mange kommuner i fylket. I typiske hyttekommuner som Vinje, Tinn og Kragerø er mange sysselsatt innen varehandel og hotell- og restaurantbransjen.

Figur 3. Ansatte i ulike næringer i Telemark eller valgt kommune, 2016 - 2024. Kilde: SSB, tabell 13470.

Arbeidsplasser over tid

I perioden 2016 - 2024 ble det 3661 flere arbeidsplasser i Telemark. Den største økningen (i prosent) kom innen bergverksdrift, informasjon og kommunikasjon, og elektrisitet, vann og renovasjon (fig. 4). Økningen i antall nye arbeidsplasser var høyest innenfor helse- og sosialtjenester, industri, teknisk tjenesteyting og informasjon og kommunikasjon. Fylkets nest største næring målt i arbeidsplasser, varehandel og reparasjon av motorvogner (fig. 2), er på samme nivå som i 2016.

Fra 2023 til 2024 kom det 352 nye stillinger innen helse- og sosialtjenester, og 184 innen industrien. Størst prosentvis økning var det innen finansiering og forsikring, bergverk og utvinning, og informasjon og kommunikasjon (fig. 4).

Figur 4. Prosentvis eller absolutt endring i antall arbeidsplasser i ulike næringer i Telemark eller valgt kommune, 2016 - 2024. Kilde: SSB, tabell 13470.