Kysten

Kystområdene i Telemark har et rikt naturmangfold, og gjør fylket attraktivt som bosted, reisemål og for næringsvirksomhet. Strandsonen er under press fra menneskelig aktivitet.
Kvinne på brygge.

Rikt naturmangfold langs kysten

Kysten er blant områdene med høyest variasjon i naturtyper og forekomster av truede arter og naturtyper. Naturmangfoldet langs Oslofjorden er blant det rikeste i landet. Det er langs kysten og i de mindre dalførene innover i landet vi finner den beste landbruksjorda i Telemark, og sammen med et godt klima gir dette gode vekstforhold.

Kysten har sterk tiltrekningskraft

Kystområdene har vært viktige for menneskene helt fra steinalderen. Telemarkskysten gjør fylket attraktivt for både bosetting og næringsvirksomhet. Kysten gjør også Telemark til et attraktivt reisemål, og til en arena for næringsvirksomhet knyttet til turisme og opplevelsesnæring.

De fire kystkommune Porsgrunn, Skien, Bamble og Kragerø har til sammen 118 500 innbyggere, noe som utgjør 67 % av alle innbyggerne i fylket. I disse kystkommunene bor 34 % i kystsonen. Kilde: Kunnskapsgrunnlag for kystsonene  Det er også i kystområdene det er størst tetthet av virksomheter.

Det er rundt 87 000 bygg i kystkommunene i Telemark, der 44 % er boligbygg og 10 % er fritidsbygg. De siste ti årene har antall bygg i kystkommunene økt med rundt 5,5 %. Les mer om bebyggelse i kystsonen på temasidene "Boliger og fritidsboliger".

Fritidsboliger langs kysten

Strandsona er under press

Kystarealene er i dag under press fra flere hold. Utbygging av kystnære bolig- og fritidsboligområder, næringsvirksomhet, privatisering og økt ferdsel, forurensning fra jordbruk og avløp, og økt båttrafikk legger press på arealene langs sjøen og truer naturmangfoldet. Viktige leveområder for sårbare arter forsvinner, og tilgjengeligheten til strandsonen reduseres kraftig.

Samlet areal av strandsonen i Telemark, for både fastland og øyer med fastlandsforbindelse, er 40 300 dekar. Litt over 2 % av dette er dyrket mark og 53 % er areal påvirket av tekniske inngrep. Det resterende arealet, rundt 45 %, er potensielt tilgjengelig strandsoneareal.

Potensielt tilgjengelig strandsone

SSB har definert areal som potensielt tilgjengelig strandsone hvis det er innenfor hundremetersbeltet, ligger 50 meter eller mer fra nærmeste bygg, og ikke er dyrket mark, vei- eller jernbaneareal. Kun 40 % av det tilgjengelige strandsonearealet har en en helning på mindre enn 10 grader, og er dermed egnet for opphold.

Fra 2000 til 2023 ble arealet av potensielt tilgjengelige strandsone redusert med nesten 1500 dekar, noe som tilsvarer 210 fotballbaner (fig. 1).

Figur 1. Endringer i potensielt tilgjengelig strandsone i dekar mellom 2000 og 2023 i Telemark. Kilde: SSB, tabell 08917.

Foto ingressbilde: Marita Nilsen

Visste du at?

Den potensielt tilgjengelige strandsonen i Telemark er redusert med 1500 dekar siden år 2000.

Kunnskapsgrunnlag

Les om fritidsbebyggelsen i fylket her:

"Fritidsbebyggelsen i Vestfold og Telemark"