Dagsturhytter i Telemark

Telemark fylkeskommune samarbeider med Sparebankstiftelsen Telemark og Sparebankstiftelsen Nome og kommunene i Telemark om å sette opp 17 attraktive og unike dagsturhytter - én i hver kommune.

Dagsturhytter i Telemark skal skape attraktive turmål i nærmiljøet som kan bidra til mer friluftsliv, økt fysisk aktivitet og bedre folkehelse og livskvalitet hos befolkningen. Dagsturhyttene vil styrke arbeidet med natur- og kulturbasert reiseliv og arbeidet med stedsutvikling og folkehelse i Telemark.  

 

Hva er en dagsturhytte?

En dagsturhytte er en enkel hytte på om lag 15-20 kvadratmeter der du kan spise matpakka, treffe andre, få litt varme og nyte utsikten. Det legges ikke til rette for overnatting. Formålet med dagsturhyttene er å skape et attraktivt turmål som kan bidra til mer fysisk aktivitet og bedre folkehelse i befolkningen.

Bygningene bør ligge i tilknytning til turstier, og der det er mulig vil både tilkomst og selve dagsturhytten være universelt utformet.

Hyttene eies av kommunene, som også må sørge for drift, tilsyn og vedlikehold. Dette kan med fordel skje gjennom samarbeid med et lokalt lag eller en forening.

 

Bakgrunn for prosjektet

Fylkestinget behandlet sak om igangsetting av forprosjekt dagsturhytter i Telemark på møte juni 2024. Fylkestinget bevilget 500 000 kroner til forprosjektet. 

 

Hvordan ser hyttene ut i Telemark? 

Til forskjell fra de andre fylkene ønsker vi i Telemark å benytte eksisterende bygg som løer, naust og uthus så langt det er mulig. I et bærekraftperspektiv er det viktig at vi bruker eksisterende bygg og gjerne med kulturhistorisk verdi.  Det er likevel viktig at det kommer tydelig frem at de er i dagsturhytte-serien, som samla vil gi unike opplevelser i fylket. Dagsturhyttene i Telemark skal ikke være identiske, men ha sin egen personlighet. Hver hytte skal kommunisere stedets identitet og historie.

Nøkkelen til suksess i prosjektet vil være å finne den rette balansegangen mellom hva man legger til av nye elementer og konstruksjoner, og hva man bevarer. Strategien er å tilnærme seg de eksisterende byggene på en nennsom og ydmyk måte, gjennom å bevare eksteriøret i størst mulig grad. Innvendig vil man tillate seg større spillerom ift. å legge til nye konstruksjoner, materialer og funksjoner. På denne måten vil byggene bevare sin identitet i det store landskapsbildet, men være tilpasset en ny bruk for vår tid innvendig. Dette løses ved å arbeide med utgangspunkt i et «hus-i-huset-konsept». På denne måten etableres et fleksibelt prinsipp for interiøret som relativt enkelt kan tilpasses ulike type bygg. Konseptet er også reversibelt, slik at byggene på et senere tidspunkt i utgangspunktet kan tilbakeføres til sin opprinnelige stand.

 

Hvor ligger dagsturhyttene?

Kommunene jobber nå med forankring av prosjektet lokalt og har frist til 1.mars for svar om deltakelse i prosjektet. Kommunene sammen med aktuelle aktører lokalt kartlegger aktuelle bygg. Vi håper på byggestart i løpet av 2025.

 

Finansiering

Prosjektet er et samarbeid med Sparebankstiftelsen Telemark og Sparebankstiftelsen Nome. Fylkeskommunen sin andel i prosjektet avgjøres ved politisk behandling i april. I tillegg kan spillemidler, lokal egenandel og andre tilskuddsordninger være aktuelle. 

 

Publisert: 28.01.2025 Oppdatert: 31.01.2025 kl.08:26

Marte Aksnes

Rådgiver idrett og friluftsliv

+47 91525278

marte.aksnes@telemarkfylke.no