Realkompetansevurdering

Alle som har rett til voksenopplæring, har også rett til å få vurdert og dokumentert sin realkompetanse.

Hvis du ikke har denne retten, kan du likevel få vurdert realkompetansen din dersom kommunen eller NAV anbefaler det.

Realkompetansevurderingen ser på om din formelle, uformelle og ikke-formelle kompetanse kan godkjennes som likeverdig med kompetansen fra videregående opplæring. Du kan få godkjent hele eller deler av fag, moduler eller skoleår, og resultatet legges til grunn for ditt opplæringstilbud.

Faser i realkompetansevurderingprosess.png

Veiledning og avklaring


I denne fasen får du veiledning for å avklare hvilke fag eller kompetanseområder som er aktuelle for realkompetansevurdering. Fagkonsulenten hjelper deg med å kartlegge din erfaring, både fra jobb, utdanning og annen praksis, og sammen ser dere på hva som kan vurderes. Målet med denne fasen er å få en klar oversikt over hvilken kompetanse du har, slik at den videre vurderingen kan gjennomføres på riktig grunnlag. Dette er også en mulighet til å stille spørsmål og få mer informasjon om prosessen. 
Kartlegging
I kartleggingsfasen samles informasjon om din tidligere erfaring, både fra skole, arbeidslivet, kurs, og annen relevant praksis. Du leverer dokumentasjon, som attester, vitnemål, og eventuelle kursbevis, og fagkonsulenten bruker dette som grunnlag for å vurdere hvilke kompetansemål du allerede oppfyller. Kartleggingen kan også inkludere en samtale der du forklarer mer om hva du kan og har gjort. Målet med denne fasen er å få et fullstendig bilde av din kompetanse, slik at fagkonsulenten kan forberede en grundig vurdering. Egenvurderingen du har gjort i søknaden blir tatt opp i denne fasen. 


Vurdering og verdsetting


I denne fasen gjennomføres selve realkompetansevurderingen. Fagkonsulenten vurderer om den kompetansen du har fra arbeid, utdanning og annen praksis er likeverdig med kompetansemålene i faget eller modulen du vurderes i. Metodene kan variere og kan inkludere praktiske oppgaver, refleksjoner, observasjoner eller samtaler. Til slutt fastsettes verdien av din kompetanse, og det avgjøres om du kan få godkjent hele eller deler av faget/modulen basert på dine erfaringer og ferdigheter.

Dokumentasjon 

I denne fasen vil alle få et enkeltvedtak etter realkompetansevurderingen. Enkeltvedtaket viser hva som er blitt godkjent av din realkompetanse. Du kan enten få et kompetansebevis for det som er godkjent, eller du kan få tilbud om opplæring i de fagene eller modulene som gjenstår for å oppnå sluttkompetanse. Dokumentasjonen er viktig for å sikre at din kompetanse blir anerkjent og kan brukes videre, enten i utdanning eller på arbeidsplassen.

Realkompetanse utenfor videregående opplæring

Grunnskolenivå: Når det gjelder realkompetansevurdering på grunnskolenivå, er det hjemkommunen som har ansvaret. Du bør ta kontakt med kommunen din for å få informasjon om hvordan du kan få vurdert din realkompetanse. De kan veilede deg gjennom prosessen og informere om kravene som gjelder.
Fagskole: Hvis du ønsker å få vurdert din realkompetanse for opptak til fagskole, må du kontakte den aktuelle fagskolen direkte. Hver fagskole har sine egne retningslinjer og prosedyrer for vurdering av realkompetanse, så det er viktig å henvende seg til dem for spesifikke opplysninger.
Høyskole- og universitetsstudier: For å søke om opptak til høyskole- eller universitetsstudier basert på realkompetanse, må du også kontakte studiestedet direkte. Hver institusjon har egne retningslinjer for vurdering av realkompetanse. Du finner mer informasjon om opptak til høyere utdanning på Utdanning.no og Samordna opptak.

Publisert:

23.10.2024

Oppdatert:

23.10.2024 kl.13:51