Utdanningsnivået har økt, men er lavere enn i resten av landet
Utdanningsnivået Telemark har økt de siste 30 årene. Siden begynnelsen av 2000-tallet har andelen av personer over 16 år med universitetsutdanning (lang eller kort) økt fra 17 % til 29 % (fig. 1). Dette er likevel mindre enn i landet (utenom Oslo) hvor 34 % av befolkningen har universitetsutdannelse. Det lave utdanningsnivået i Telemark er med på å øke konkurransen om jobbene som krever lav formell kompetanse.
Figur 1. Utdanningsnivået i Telemark og kommunene etter kjønn. 1993 – 2022. Kilde: SSB, tabell 09429.
Midt-Telemark har den høyeste andelen høyt utdanna i Telemark, fulgt av Porsgrunn og Skien. Det er færrest universitetsutdanna i Drangedal og Hjartdal. Utdanningsnivået er høyere blant kvinner enn menn. Du kan undersøke utdanningsnivået for i hver kommune i figur 1.
Telemark har en høy andel med grunnskole som høyeste utdanning, flere med videregående og færre med høyere utdanning (fig. 2) I figur 2 er grunnskole og uoppgitt utdanning slått sammen til en kategori. Det samme gjelder videregående skole og fagskole og kort og lang høgskole-/universitetsutdannelse. . Vi er blant de tre fylkene i landet med høyest andel av lavutdannede.
Figur 2. Utdanningsnivå Telemark og landet ellers. 2022. Kilde: SSB, tabell 09429.
Ingressfoto: Aleksander Walmann Åsgården