Barn og ungdom 0-18 år
Barn og ungdom mellom 0 og 18 år har rett til gratis tannbehandling. All behandling er gratis, unntatt reguleringsbehandling.
Du blir regelmessig kalt inn til kalle deg inn til tannkontroll. Kontrollene starter vanligvis når barnet er 3 år. Hvor ofte du blir kalt inn, avhenger av tannhelsen din, men for friske pasienter er det vanlig med kontroller hver 24. måned.
Før barnet fyller 3 år, blir tannhelsen fulgt opp av helsesykepleier på den lokale helsestasjonen. Hvis det er behov for det, vil barnet bli henvist videre til tannklinikken.
19-26 år
Fra og med 1. januar i det året du fyller 19 år, er ikke tannbehandlingen lenger gratis. Du betaler da 25 % av takster fastsatt av Helse- og Omsorgsdepartementet.
Tilbudet gjelder bare hos våre offentlige tannklinikker. Her finner du oversikt over tannklinikkene.
Eldre, uføre og langtidssyke i institusjon
Dersom du bor på sykehjem, eller i et bo- og behandlingssenter, har du rett til gratis tannbehandling hos den offentlige tannhelsetjenesten. Tilbudet gjelder kun nødvendig tannbehandling som hjelper deg å tygge maten, snakke klart og omgås andre uten ubehag fra tennene dine.
Du må ha bodd i institusjonen i minst tre måneder for å få gratis tannbehandling. I løpet av de første tre månedene av oppholdet ditt, tilbyr vi bare tannbehandling ved akutte behov. Dersom du oppholder deg ved en privat institusjon som ikke har en avtale med det statlige eller kommunale helseforetaket, har du dessverre ikke rett til gratis tannbehandling.
Personalet på din institusjon kan gi deg flere opplysninger og hjelpe deg med å finne ut om du kvalifiserer for dette tilbudet.
Her finner du tilbud- og innmeldingsskjema for pasienter i hjemmesykepleie, institusjoner og bofellesskap.
Eldre, uføre og langtidssyke med helsetjenester i hjemmet (hjemmesykepleie)
Hvis du mottar helsetjenester i ditt eget hjem, kan du være berettiget til gratis tannbehandling gjennom den offentlige tannhelsetjenesten. Rettigheten avhenger av typen, varigheten og omfanget av de helsetjenestene du mottar hjemme. Generelt kvalifiserer du for dette tilbudet etter å ha mottatt hjemmesykepleie i 3 måneder.
Med hjemmesykepleie menes helsetjenester i hjemmet i form av lettere behandling som f.eks. sårbehandling, medisinhåndtering, psykiatrisk sykepleie og lignende. Det er viktig å understreke at hjemmesykepleie er forskjellig fra personlig assistanse og praktisk bistand - som matlaging, hjelp til å dusje, handle, møte til avtaler og lignende. Slike tjenester regnes ikke som hjemmesykepleie.
Kommunen har ansvaret for å informere deg om tilbudet. Hvis du har rett til og ønsker å motta gratis tannbehandling, vil kommunen kontakte tannhelsetjenesten. Du kan også snakke med hjemmesykepleieren din for mer informasjon og for å sjekke om tilbudet gjelder for deg.
Her finner du tilbud- og innmeldingsskjema for pasienter i hjemmesykepleie, institusjoner og bofellesskap.
Psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon
Personer med psykisk utviklingshemming har rett på gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten hvis følgende krav er oppfylt:
- Diagnosen må være bekreftet av fastlege eller psykiater.
- Diagnosen må være kodet som F70-F79 etter ICD-10-systemet eller som P85 i henhold til ICPC-2.
Personer med andre liknende diagnoser har ikke samme rettigheter.
Personer med rusutfordringer
Har du rusutfordringer, kan du ha rett til gratis tannbehandling hvis du oppfyller ett av disse kriteriene:
- Du får LAR- behandling (legemiddelassistert rehabilitering)
- Du mottar pårørendestøtte i form av avlastningstiltak (jf. Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr. 6, bokstav b).
- Du mottar personlig assistanse, herunder praktisk bistand, opplæring og støttekontakt (jf. Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 første ledd nr. 6, bokstav b).
Merk:
Tilbudet gjelder kun nødvendig tannbehandling. Dette betyr tannbehandling som er nødvendig for at du skal kunne spise, snakke og omgås andre uten at tennene skaper problemer.
Du har først rett på gratis tannbehandling når du har vært, eller er ment å være, under behandling sammenhengende i tre måneder eller mer. I noen situasjoner kreves ukentlige tjenester fra kommunen eller rusomsorgen.
Ta kontakt med din ruskontakt for å finne ut om du har rett til gratis tannbehandling. De hjelper deg også med utfyllingen av nødvendige skjemaer.
Her finner du søknad om tannbehandling til voksne rusavhengige
Les mer på Helsedirektoratets nettsider om tannbehandlingstilbudet til voksne med ruslidelser.
Flyktninger og asylsøkere
Barn og unge 0–18 år
Barn og unge i alderen 0–18 år har rett på gratis tannbehandling. Fordi mange flytter i den første tiden, pleier vi imidlertid å avvente med annen tannbehandling enn akuttbehandling til barnet har vært i landet i 6 måneder. Dette bidrar til å sikre kontinuitet og et forsvarlig behandlingsforløp.
Barn og unge 0-18 år har også rett på gratis tolk.
På våre nettsider kan du lese mer om tolketjenester.
Ung voksen 19-26 år
Personer uten permanent oppholdstillatelse må ha bodd i Norge i fem år før de får rett til tannbehandling til redusert pris. Når oppfyller dette kravet, dekkes også nødvendige tolkeutgifter. Inntil botidskravet er oppfylt, gjelder de samme reglene som for voksne, og du må selv oppsøke tannlege og betale for behandlingen.
Det er et unntak for personer fra EU/EØS-landene, samt fra Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Chile, India, Israel, Montenegro, Serbia, Sveits, Tyrkia, USA og Quebec. Disse har rett til tannbehandling fra første dag, uten krav om fem års botid. Dette er på grunn av samarbeidsavtaler som Norge har signert.
Voksne
Som voksen flyktning eller asylsøker er det ditt eget ansvar å oppsøke tannlege ved behov. Du må selv dekke kostnadene for tannbehandlingen, inkludert eventuelle tolkeutgifter.
På helsedirektoratets hjemmeside kan du lese mer om helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente.
Innsatte i fengsel
Som innsatt i fengsel har du alltid rett til akutt tannbehandling når du trenger det.
Har du en soningstid på over tre måneder, vil du få tilbud om nødvendig gratis tannbehandling. Dette tilbudet gjelder for deg som soner i fengsel eller bor i en overgangsbolig.
Hjemmesoning gir ikke rett til gratis tannbehandling.
Pasienter med tannbehandlingsangst (TOO)
Hvis du føler ubehag eller frykt for tannbehandling, er det ikke uvanlig. Vi kan ofte hjelpe deg med å håndtere behandlingen til tross for din angst. Del bekymringene dine med oss - det kan gjøre en stor forskjell.
Hvis du har alvorlig tannbehandlingsangst, finnes det ekstra hjelp å få. Vi tilbyr angstbehandling for deg som sliter med vanlig tannbehandling på grunn av tortur, overgrep og/eller odontofobi (tannbehandlingsskrekk).
Voksne kan henvende seg på eget initiativ eller være henvist fra tannlege, tannpleier, lege eller psykolog.
Her kan du lese mer om vårt tilbud til deg med tannbehandlingsskrekk.
Mer informasjon om tilrettelagt tannbehandling finner du også på tooinfo.no og på hjemmesiden til Helsedirektoratet.
Tourists in Norway
Children and Youth 0–18 Years Children and youth from the EU/EEA, Switzerland and the United Kingdom are entitled to free dental care upon presentation of a European Health Insurance Card (EHIC). Tourists from other countries must cover all costs themselves.
Young Adults 19–26 Years Individuals from the EU/EEA, Switzerland and the United Kingdom pay 25% of public rates with a European Health Insurance Card (EHIC). Tourists from other countries must cover all costs themselves.
Adults Adult tourists must cover all costs themselves.