For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats de neste 15 årene. Erfaring fra Tusenårsmålene viser at denne typen målrettet innsats virker.
Finansiering av målene må på plass raskt. Juli 2015 ble landene i FN enige om en felles finansieringsplan for målene, på konferansen Financing for Development i Addis Ababa, Etiopia.
Slik samarbeider vi i Telemark
De komplekse samfunnsutfordringene vi står overfor i Telemark både når det gjelder verdiskaping, befolkningsutvikling, klimaendringer og samfunnssikkerhet stiller store krav til at vi klarer å samordne ressursbruk. I arbeidet med å utvikle et bærekraftig, trygt og sikkert Telemark krever det at vi tar i bruk ny kunnskap og teknologi, men også at vi evner å sette oss inn ulike forståelser og perspektiver av situasjonen. Løsninger på komplekse problemstillinger krever ofte at vi nærmer oss dem fra flere sider.
Hvordan vi for eksempel tilnærmer oss bærekraftsmålene avhenger av hvilken kunnskap vi har, hvilke løsninger vi allerede er kjent med eller hvilket ståsted vi har. Telemark fylkeskommune har valgt å delta på en mengde ulike samhandlingsarenaer, der vi sammen forsøker å finne løsninger.
Det overordnete partnerskapet Bærekraftige Vestfold og Telemark med tilhørende tematiske nettverk blir viktige arenaer som samskapingsplattformer mellom offentlig, privat og frivillig sektor.
Partnerskap og nettverk som arbeidsform
Ved å fokusere på hva vi sammen kan gjøre med de ressursene vi forvalter, mer enn å være opptatt av avgrensninger og skillelinjer, kan vi skape et felles grunnlag for verdiskapende mobilisering. Ved å utnytte det regionale handlingsrommet hvor hver enkelt aktør kan bidra med sin kunnskap, verktøy og handlekraft kan vi skape felles fart og kraft mot felles mål.
Bærekraftige Vestfold og Telemark er det overordnede partnerskapet, og består av følgende fire tematiske nettverk:
Verdiskaping gjennom grønn omstilling
Å arbeide målrettet med satsingsområdet verdiskaping gjennom grønn omstilling innebærer en tverrsektoriell tilnærming som retter innsatsen mot flere bærekraftsmål samtidig.
I Ditt og mitt Vestfold og Telemark – et kunnskapsbilde i utvikling er det pekt på seks sentrale bærekraftsmål for satsingsområdet.
Tannhelse og forebygging
Fylkeskommunen har ansvar for å videreutvikle et kvalitativt og godt tannhelsetilbud, jobbe for helsefremmende tiltak og prioritere forebyggende arbeid.
Videre fremhever fylkeskommunen satsing på innovasjon, kunnskap og ny teknologi for å møte utfordringene i tannhelsesektoren, og vil legge til rette for trygge tannhelsetjenester av høy kvalitet og fornyelse.
Godt samarbeid med høgskoler og universiteter er viktig for å styrke ferdigheter, kompetanse og fremtidig rekruttering. Sektorområdet tannhelse og forebygging skal sørge for at tannhelsetjenester, herunder spesialisttjenester, i rimelig grad gjøres tilgjengelig for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket.
Les mer om:
Samfunn og plan
Fylkeskommunen arbeider mot en helhetlig og bærekraftig regional utvikling gjennom regionale planer og samhandling med kommunene.
Les mer om:
Les mer om
Temaside om fattigdom
Statistikk: Hjemsendte penger
Statistikk: Internettbrukere
Statistikk: Bistand mottatt
Temaside om bærekraftig utvikling
Temaside om menneskerettigheter
Oppdatert: 10.07.2024 kl.10:39